Gravelroutes rondom ’t Gooi

Speciaal voor iedereen die de gravelpaden rondom ’t Gooi wilt ontdekken, hebben wij vanuit Etappe-CC een aantal mooie routes gecreëerd. De routes beginnen vanaf 20 km en gaan tot de officiële route van de Gooische200, 200 km dus! Genoeg uitdaging voor beginnende en gevorderde fietsers!

Ride with Bart

Elke laatste woensdagochtend van de maand organiseren we een Ride with Bart. Bart is sinds een paar jaar werkzaam bij Etappe Cycle Center en heeft een echte passie voor fietsen. Veldrijden, wielrennen en gravellen zijn favoriet! In zijn vrije tijd pakt hij het liefst zijn gravelbike om nieuwe gravelpaden rondom het Gooi te ontdekken. Hij neemt jullie dan ook graag mee op een van zijn avonturen. Hieronder delen we alle routes. Keertje meerijden met Bart? Meld je dan aan voor de volgende Ride with Bart!

Gravelroutes van Etappe CC

Gravelroutes voor de beginnende en gevorderde fietsers. We zijn benieuwd welke route(s) jij hebt gefietst en welke je het leukste vindt.

Gooische 200 routes

De Gooische 200 vindt dit jaar voor de derde keer plaats! Een heroïsche tocht met alles wat gravelen te bieden heeft! Waar iedereen rechtsaf slaat gaan wij links, op zoek naar het avontuur over onbekende gravelpaadjes, door ongerepte natuur en langs verborgen pareltjes, met koffie, bier en goed eten na afloop. Het is geen wedstrijd maar een toertocht waarbij avontuur, beleving, uitdaging, afzien, genieten, verbondenheid en een knipoog naar de rijkdom in het Gooi centraal staan. Hieronder vind je de routes van de afgelopen 2 edities.

Etappe-CC UnReStricted Gravel Challenge

Een van ‘de’ gravelgebieden in Nederland is toch wel het Gooi. Tussen het Gooimeer en Lage Vuursche ligt een immens netwerk aan off-road paden. In het midden van dit gebied ligt Hilversum, de thuisbasis van Etappe-CC.

De Unrestricted gravel challenge is gek genoeg ontstaan dankzij Covid. De vrijgekomen tijd door de afgelasting van wedstrijden werd voor een groot deel gebruikt om de gravelpaden in het Gooi te verkennen. Met de ontdekking van steeds meer nieuwe paadjes, werden de routes steeds langer en complexer maar vooral ook mooier en unieker.

Tot uiteindelijk de gedachte ontstond om tussen het Gooimeer en Lage Vuursche een zo lang mogelijke route te maken waar “alles” in zit. De route passeert op geen enkel punt het zelfde pad en bovendien krijg je niet het gevoel dat je vijf minuten geleden op het pad ernaast gefietst hebt.

Met veel puzzelen en testen staat er dan een route klaar van 130km, met start en finish bij Etappe-CC (en verse koffie). Een route die je toch wel kan bestempelen als extreem, gemaakt door Bart (cyclocrosser) die niet bang is voor een technische passage. Zoals onder andere een pittige afdaling bij Anna’s Hoeve en de Woensberg, de zandafdaling en een stukje mtb-parcour van Hoge Vuursche.

De Challenge: win een onderhoudsbeurt

Ga vooral genieten van deze toffe route waarbij je het hele Gooi en omstreken aan onverharde paden gaat afvinken. Maak fraaie foto’s, zet ze op de socials en tag ons in je berichten.

De routebouwer heeft een scherpe tijd neergezet op dit rondje: 4:56:48. De ultieme challenge is natuurlijk om deze tijd te verbeteren, maar de routebouwer denkt zelf dat dit nagenoeg onmogelijk gaat zijn. Hij is zo overtuigd van zijn snelheid dat hij iedereen die binnen het half uur van zijn tijd rijdt wel een onderhoudsbeurt voor zijn fiets cadeau durft te geven. Rijd deze route binnen 5 uur en 30 minuten en laat je Strava als bewijs in de winkel zien. Dan heb je die onderhoudsbeurt dubbel en dwars verdiend.

Durf je de uitdaging aan te gaan? Dan ben je natuurlijk van harte welkom om een cafeïne boost te consumeren bij aanvang van de challenge en om je ervaring te delen bij terugkomst.

Disclaimer:

  • Een gedeelte van de route gaat over het mountainbike parcours Hoge Vuursche. Om over dit parcours te mogen fietsen is het mtb vignet van de Utrechtse Heuvelrug nodig. https://mtb-utrechtseheuvelrug.nl/mtbvignet/
  • Een groot gedeelte van de route gaat over wandelpaden in het Goois Natuur Reservaat. Hier mag gefietst worden mits er rekening wordt gehouden met de overige gebruikers van de paden. Gun elkaar de ruimte en gebruik je bel.
  • We raden aan om deze route alleen te fietsen op dagen of tijden wanneer het rustig is in het bos.

20-2-22 – Route is iets gewijzigd i.v.m. wijzigingen aan het mtb parcours Hoge Vuursche en vanwege de herinrichting van natuurgebied Anna’s Hoeve.